Materiale compozite
De la Portal semantic Pagini Favorite
Top Contributori Articol |
|
Anyhoo [6 editari] |
Afiseaza tot |
Comunitate |
Vino si tu in zona Google FriendConnect |
Urmareste Pagini Favorite pe twitter |
Cuprins |
Materiale compozite
Materialul compozit poate fi descris ca fiind un amestec de materiale create special pentru a satisface anumite cerinte tehnologice, folosind proprietatile dorite ale componentelor, odata cu diminuarea proprietatilor nedorite ale acelorasi materiale.
In timp ce, spre exemplu, betonul armat poate fi considerat ca fiind un material compozit în sensul definitiei de mai sus, termenul este în general rezervat pentru amestecuri de materiale realizate la o scara cât mai fina, cât mai intima.
Principalul obiectiv în dezvoltarea producerii compozitelor este acela de a asigura caracteristici si proprietati performante, mai presus de limitele cunoscute pentru materialele metalice si nemetalice utilizate în mod obisnuit.
Este intuitiv sa se descrie un compozit ca fiind realizat dintr-un material matrice în care sunt adaugate una sau mai multe feluri de întarituri, sau pur si simplu matricea este umpluta cu alte materiale considerate a fi de adaos.
Aceasta permite realizarea unei clasificari în functie de materialul-matrice utilizat, putându-se identifica astfel materiale compozite pe baza de matrici metalice, polimerice sau ceramice (pentru simplificare s-a considera ca sticla este tot un un material ceramic, asa cum rasinile nu au fost citate separat, cu toate ca nu sunt numai polimerice).
Materiaiele Compozite cu Matrice Metalica se pot clasifica si dupa forma sub care se prezinta atât matricea, cât si întaritura. Matricea poate sa se afle sub forma unui material care îmbraca reteaua de întarituri sau matricea poate sa fie ea însasi o retea. Pe de alta parte întariturile pot fi de trei feluri: întarituri continue, de tip fir sau fibra si întarituri discontinue, care la rândul lor pot fi mustati (monocristale alungite cu caracter metalic), sau pot fi monoparticule (macroparticule).
MCMM reprezinta o mare familie de materiale aparute în scopul de a realiza si spori combinatiile de proprietati. Deoarece matrice poate fi orice metal sau aliaj, s-a aratat un mare interes pentru metalele cu structuri cât mai usoare, în majoritatea cazurilor principalul obiectiv constituindu-l îmbunatatirea proprietatilor mecanice ale acestora.
In mare masura, progresul în domeniul compozitelor cu matrice metalica este strâns legat de dezvoltarea întariturilor încorporate. ...mai mult despre Materiale compozite...[1]
Materialele compozite DuPont™ Corian®
Sunt materiale moderne care corespund celor mai ridicate cerinte de confort (foarte usor de intretinut), igiena (sunt antibacteriale, nu se pateaza, imune chimic, impermeabile, nu se imbiba cu mirosuri), rezistenta (rezistente la socuri, zgarieturi, temperatura ridicata), permit un design atragator (prelucrare si imbinare accesibila ca grad de complexitate - debitare, frezare, lipire, termoformare), gama cromatica mare, sunt mai usoare cu 1/3 decat materialele naturale precum granit, marmura etc.)...mai mult despre Materiale compozite...[2]
Materiale compozite cu matrice ceramica
Compozitele cu matrice ceramică (CMC) combină armăturile ceramice cu matricea ceramică pentru a crea materiale cu proprietăţi noi, superioare. In CMC-uri, prima cerinţă pentru armăturile ceramice este aceea de a crea tenacitatea necesară matricii ceramice fragile.
In matricea ceramică pot fi incluse fibre în timpul procesului de fabricaţie pentru a îmbunătăţi anumite caracteristici cum ar fi conductivitatea electrică, conductivitatea termică, expansiunea termică şi duritatea. Caracteristicile dorite pentru CMC-uri includ stabilitate la temperatură înaltă, rezistenţă la şoc termic, duritate ridicată, rezistenţă la coroziune, greutate specifică redusă, proprietăţi nemagnetice şi neconductive şi versatilitate în furnizarea soluţiilor de fabricare. Combinaţia acestor caracteristici fac din CMC-uri o alternativă atractivă la materialele obţinute prin procese industriale tradiţionale cum ar fi oţelurile înalt aliate şi metalele refractare. Pentru industria de procesare, beneficiile obţinute prin utilizarea ceramicelor compozite includ creşterea eficienţei energetice, creşterea productivităţii şi o complianţă constantă. Barierele principale în utilizarea CMC-urilor includ lipsa specificaţiilor, concepte ataşate, metodologia de reparaţii in-service, cost ridicat, etc. Materialele ceramice pot fi categorisite în oxidice şi neoxidice şi, în anumite cazuri, pot conţine metal rezidual după procesare. Câteva din cele mai cunoscute matrici oxidice includ: alumina, silica, mulitul, aluminosilicatul de litiu şi aluminosilicatul de calciu. Dintre acestea, alumina şi mulitul sunt sunt cele mai utilizate datorită stabilităţii chimice şi termice în exploatare şi datorită compatibilităţii lor cu cele mai multe dintre armături. Deşi matricile oxidice sunt considerate adesea mai stabile în mediul exterior, ceramicele monoxidice – cu proprietăţi structurale superioare, duritate corespunzătoare şi, în anumite condiţii de mediu, rezistente la coroziune – au fost mai rapid introduce pe piaţă. Cele mai cunoscute ceramice monoxidice includ: SiC, Si3N4, BC şi AlN. Dintre acestea SiC este cel mai utilizat, cu o creştere a interesului în ultima vreme pentru AlN care prezintă o conductivitate termică ridicată şi Si3N4, care prezintă rezistenţă ridicată....mai mult despre Materiale compozite...[3]
Materiale compozite icestone
ICESTONE este un produs inovator, realizat din materiale compozite, folosit pentru placare şi realizarea de obiecte ornamentale, plăci de pardoseală, obiecte sanitare. ICESTONE se compune din spărtură de marmură şi granit sau alte pietre naturale, şlefuite şi înglobate într-o răşină dură, transparentă sau colorată, cu duritate şi rezistenţă comparabile cu cele ale marmurei sau altor pietre naturale. Din motive estetice şi pentru a crea mobile şi produse decorative, s-au făcut obiecte de forme diferite în răşini transparente care înglobează inserţiuni precum insecte, fluturi, frunze, alte animale ori plante.
ICESTONE are ca materie primă de bază componente naturale: marmura de Carrara, granit sau piatră naturală în general. S-a urmărit transformarea acestor materii în noi materiale prelucrabile de placare şi pavare utilizând răşini, coloranţi, abrazivi.
Produsul poate căpăta diferite dimensiuni şi grosimi, cu mare aplicabilitate în diverse arii de utilizare, în functie de destinaţia lor finală, folosinţa lui putând fi extinsă chiar la confecţionarea unor elemente finite mai elaborate: chiuvete şi blaturi dint-o singura piesa pentru bai sau/şi bucătării, mobilier fix şi mobil, la placări orizontale sau verticale interioare şi exterioare....mai mult despre Materiale compozite...[4]