Materiale plastice - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Materiale plastice

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol

Anyhoo [4 editari]

Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Materiale plastice

Cauciucul - 1774 Francezul Charles Marie de la Condamine a participat între 1735 1744 la o expeditie stiintifică în Peru pentru măsurarea meridianului terestru. Coborând pe fluviul Amazon a descoperit arborele de cauciuc în inima pădurii tropicale si a notat remarcabilele calităti ale sucului care se scurgea din acestia.

Vulcanizarea. Americanul Charles Goodyear lucra într-o zi la un procedeu de trate a gumei indiene. Întâmplător au căzut câteva picături dintr-un amestec de gumă de cauciuc si sulf pe un disc cald. A obtinut primul brevet în 1844 dar a trebuit să ducă o luptă continuă cu un mare număr de contrafaceri si a obtinut câstig de cauză abia în 1852.

Cauciucul sintetic. 1860 Englezul Charles G. William a obtinut separarea izoprenei. Primele succese industriale au fost obtinute de G. Bouchardot – Franta - în 1880 si Tilden – Anglia în 1884. Productia de cauciuc sintetic (elastomer) a început cu adevărat în timpul celui de-al doilea război mondial pentru înlocuirea cauciucului natural.

Celofanul 1908. În 1908, J. E. Branderberger, regenerând celuloza pentru obtinerea fibrelor a obtinut un film transparent. L-au denumit celofan, iar marca pentru această denumire a fost depusă în 1912.

Bachelita 1909. Prima materie plastică sintetică a fost brevetată de belgianul Leo Hendrik Baekeland (1863-1944) naturaliza american. Baekeland a făcut studii de chimie la Universitatea din Grand, iar la 26 de ani s-astabilit în SUA pentru a lucra într-o societate de materiale fotografice.

A inventat prima hârtie fotografică ’’operatională’’ Velox pe care a comercialiat-o prin propria sa firmă. Si-a vândut brevetul si societatea în 1899 inventatorului George Eastman. În 1905 a început cercetările care l-au condus la inventarea bachelitei.

PVC – 1913. În 1913 profesorul german Klatte brevetează polimerizarea unui gaz, clorura de vinil. Fabricarea industrială începe în 1931 iar în prezent obiectele din PVC cunosc o multitudine de aplicatii : tevi, marochinărie, izolatii electrice etc.

Plexiglasul 1924. În 1924 chimistii Barker si Schinner au obtinut o sticlă organică comercializată din 1934 sub numele plexiglas.

Polistirenul 1933. Pus la punct de germanul Wulff, este folosit pentru jucării, ambalaje alimentare, carcase de radio etc. În 1933 firma BASF inventează polistirenul expandat (zăpada artificială) utilizat ca izolant termic si element antisoc.

Nylon 1935 . Numele este generic pentru poliamide. A fost brevetat în 1937 de americanul Walace H. Carothers, director al departamentului de cercetări fundamentale în fizico-chimie la firma lui Du Pont de Nemours, elev al lui Lavoisier. Nylon a fost folosit pentru confectionarea parasutelorutilizate la debarcarea din Normandia. La sfârsitul războiului, Nylon este simbol al modernismului si prosperitătii. În 1964 a fost inventată o familie de poliamide rezistente la temperaturi înalte : Kinel si Kapton.

Polietilena 1935. Polietilena de joasă densitate a fost obtinută în 1935 de englezii Fawett si Gobson iar fabricatia industrială a început în 1939. In 1953 germanul Karl Ziegler (premiul Nobel 1963) a obtinut polietilena de înaltă densitate, mult mai rigidă. Din 1985 DMS (Olanda) si Allied (SUA) folosesc o polietilenă de 30 ori mai rezistentă la tractiune decât otelurile de greutate egală cu ea.

Péba 1981. Această familie de materiale sintetice (intermediară între cauciuc si plastic) a fost creată în 1981 de Gérard eleens (Atochem). Se foloseste pentru fabricarea încăltămintei si echipamentelor sportive. ...mai mult despre Materiale plastice...[1]

Plasticul in viata moderna

Din anii 1950, plasticul a crescut intr-o mare industreie ce afectaza vietile noastre - de la asigurarea impachetarii imbunatatite a alimentelor la asigurarea noilor textile, pana la permiterea producerii de noi produse minunate si nemaintalnite si tehnologii de ultima ora in lucruri ca televizoare, masini sau computere. Plasticul permite pana si doctorilor sa inclocuiasca parti ale corpului accidentate, permitand oamenilor sa duca vieti mai productive si mai lungi. De fapt, din 1976, plasticul a fost cel mai folosit material din lume si aparitia lui a fost votata una din topul celor mai mari 100 stiri ale secolului.

Nici una dintre aplicatiile si inovatiile pe care le luam ca pe un fapt normal astazi ar fi fost posibile fara oamenii de stiinta care au inventat, dezvoltat si prelucrat materialul. Acesti pionieri au facut posibil sa avem viata de calitate de care ne bucuram astazi. ...mai mult despre Materiale plastice...[2]

Unelte personale