Aliaje cu crom - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Aliaje cu crom

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol

Anyhoo [2 editari]

Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Aliaje cu crom

Cromul formeaza numeroase aliaje binare cu celelalte metale, dintre ele 'ferocromul' (cu 80% Cr, rest Fe) fiind cel mai important. In prezent , cromul a devenit unul din componentii cei mai importanti ai aliajelor de fier, fara de care nu s-ar putea realiza oteluri de constructie de inalta rezistenta, oteluri antiacide, inoxidabile, termostabile, refractare, precum si pentru scule, inclusiv a cele de taiere rapida.

Dintre acestea se remarca aliajele denumite 'stellit', de tip W-Co-Cr-C cu 15-35% Cr, utilizate la confectionarea sculelor de aschiere, aliajele 'nicrom' de tip Ni-Cr, folosite ca sirme de rezistenta pentru dispozitive de incalzire, si a otelurilor magnetice cu 3,5% Cr. Aliajele de tipul Cr-Ni-Fe-Mn cu 15% Cr se utilizeaza la confectionarea elementelor de incalzire a cuptoarelor electrice, iar cele de tipul Ni-Cr-Mo-Fe aliate cu W si Si, cu proprietati anticorosive,impotriva actiunii agresive a acizilor clorhidric si sulfuric.

Un adaos de 0,3% Cr in bronzuri si alame le imbunatateste proprietatile anticorosive si antifrictiune. Aliajele Cu-Cr se utilizeaza la fabricarea vablurilor pentru troleibuze, contacte electrice etc., iar cele de platina cu 3% Cr, la fabricarea sitelor cataliztoare utilizate la oxidarea amoniacului. Numeroase aliaje antimagnetice contin 17,5-26% Cr alaturi de 4-22% Ni, 2-10% Mn, 1-1,5% Si, 0,08-0,25% C in rest Fe. ...mai mult despre Aliaje cu crom[1]

Unelte personale