Aliajele de aluminiu
De la Portal semantic Pagini Favorite
Top Contributori Articol |
|
Anyhoo [5 editari] |
Afiseaza tot |
Comunitate |
Vino si tu in zona Google FriendConnect |
Urmareste Pagini Favorite pe twitter |
Aliajele de aluminiu
Se remarca prin greutate specifica mica, carateristici mecanice superioare si variate, proprietati tehnologice convenabile, conductibilitate termica si electrica mare, rezistenta mare la coroziune etc. Dupa modul de prelucrare, se clasifica in 'aliaje pentru turnatorie' si 'aliaje deformabile'.
Dintre aliajele de aluminiu pentru turnatorie, cele mai raspindite sunt aliajele de tip Al-Si cu peste 9% Si, caracterizate prin fluiditate foarte buna si rezistenta ridicata la coroziune. Ele se utilizeaza la fabricarea corpurilor de pompa, racitoare, fitinguri, produse casnice etc. Prin adaugarea de mici cantitati de Cu, Mg, Ni sau Mn se obtin aliaje cu proprietati magnetice superioare. Aliajele aluminiului cu 12% Mg sunt cele mai usoare aliaje ale aluminiului. Avind rezistenta mecanicasi la coroziune foarte buna, din ele se toarne cele mai importante piese pentru industria aeronautica. si chimica.
Aliajele de aluminiu deformabile pot fi netratabile sau tratabile termic. Din grupa celor netratabile termic, cele mai importante sunt de tipul Al-Mn si Al-Mn-Mg, care se deformeaza usor, au rezistente medii si se utilizeaza la confectionarea de profile, tevi etc., iar prin recoacere la 350øC, se folosesc la constructii usoare (aviatie, auto, vagoane, constructii mecanice diverse etc.).
Din grupa aliajelor de aluminiu care se durifica prin tratament termic, fac parte 'duraluminiurile', aliaje complexe bogate in aluminiu ce contin :
- 3,5-4% Cu
- 0,5-1% Mg
- 0,5-1% Si
- 0,5-1% Mn
- in rest aluminiu.
Duraluminiurile sunt usoare, cu proprietati mecanice superioare putind fi clasificate in:
- -aliaje fara magneziu, cu circa 4% Cu, care formeaza compusul intermetalic CuAl2, precum si cu ÷ 2% Si, aliaje de prelucrare care se pot
cali si imbatrini artificial;
- -aliaje cu magneziu si siliciu, fara cupru, in care este prezent compusul intermetalic Mg2Si ce contine ÷ 0,5-0,7% Mg, ÷0,6% Si si ÷0,6% Mn,
capabile sa suporte calirea si imbatrinirea. dupa recoacere, ele devin foarte plastice si se lamineaza foarte usor. Ele au conductibilitate electrica mare, apropiata de a aluminiului, fapt pentru care se utilizeaza la confectionarea conductorilor electrici.
- -aliaje de mare rezistenta cu continut de cupru, cu care aluminiul formeaza CuAl2, iar magneziul si siliciul formeaza Mg2Si. Aceste aliaje
usoare au proprietati mecanice superioare, cu o rezistenta mecanica comparabila cu a otelurilor mijlocii.
Duraluminiurile cu pina la 1,25% Si se numesc superduraluminiuri si se caracterizeaza prin rezistenta la rupere si duritate mare. In ultimul timp au aparut aliaje cuaternare Al-Zn-Mg-Cu, utilizate in constrictia de avioane, automobile, tractoare, vase maritime, vagoane, cisterne, reactoare nucleare etc. ...mai mult despre Aliajele de aluminiu[1]
DURALUMINIU
Una dintre cele mai importante descoperiri in evolutia aliajelor de aluminiu a fost un efect cunoscut sub numele de duritate prin îmbatranire. Acesta a fost observat de metalurgul dr. Alfred Wilm.In 1909, Wilm experimenta cu un aliaj de aluminiu ce continea 3.5% cupru si 0.5% magneziu.El a încercat sa faca aliajul sa devina mai dur prin forme variate de tratare termica, inclusiv încalzirea la aproximativ 500şC si aruncarea ulterioara în apa pentru a se raci repede.
Efectul imediat al acestui tratament a fost redus, dar dupa cateva zile Wilm a descoperit ca metalul devenise mult ai dur, desi nu fusese supus unui tratament ulterior. Motivele nu au fost imediat întelese,dar aliajul care a devenit cunoscut sub numele de duraluminiu a fost curand folosit curand la dirijabile si avioane. In prezent aceste aliaje sunt folosite si pentru navele spatiale. Compozitia lor variaza dar în mod obisnuit aliajele constau dintr-o baza de aluminiu cu 3.5%-4.5% cupru, cate 0.4%-0.7%magneziu si mangan si pana la 0.7% siliciu. ...mai mult despre Aliajele de aluminiu[2]
Aliaje aluminiu-siliciu
Aliajele aluminiu-siliciu se folosesc foarte mult in turnatorii, datorita proprietatilor de turnare superioare in comparatie cu alte aliaje ale aluminiului. Aliajele de aluminiu-siliciu sunt hipoeutectoide cand au siliciul in concentratie pana la 11.7% si hipereutectice cand siliciul are concentratii mai mari. Structura acestora este formata in primul caz din solutia solida alfa a siliciului in aluminiu si eutectic sau din solutia solida beta a aluminiului in siliciu si eutectic, in cel de-al doilea caz.
Aliajele eutectice sunt cele mai fluide si deci au cele maiu bune proprietati de turnare. Pericolul de fisurare la cald nu exista in cazul acestor aliaje, de asemenea nu apar microretasuri, ceea ce le confera si o mare rezistenta la etanseitate. Proprietati asemanatoare au si aliajele hipereutectice.
Datorita apropierii lor de eutectic, toate aliajele aluminiu-siliciu au capacitate buna de umplere a formei si ca atare proprietati de turnare excelente.
Rezistenta la coroziune este buna in atmosfera obisnuita si numai suficienta in apa de mare pentru aliajele care au adaosuri de fier.
Prelucrarea mecanica este mediocra, datorita faptului ca aliajele sunt moi, elimina greu aschia si prezinta din aceste cauze aderente pe cutit. ... mai mult despre Aliajele de aluminiu[3]
Utilizarea principala a acestor aliaje este domeniul pieselor cu pereti subtiri si foarte complicate, la care se cere in acelasi timp etanseitate si tenacitate.