Materiale ceramice - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Materiale ceramice

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol

Anyhoo [4 editari]

Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Materiale ceramice

Materialele ceramice se obtin in urma fasonarii , uscarii , arderii la temperaturi mari a maselor argiloase . Materia prima de baza este argila .

In functie de domeniul de utilizare , materialele ceramice se clasifica in :

- materiale ceramice pentru zidarii ;
- materiale ceramice pentru invelitori ;
- materiale ceramice pentru pardoseli ;
- materiale ceramice pentru placaje la pereti ;
- materiale ceramice pentru plansee ;
- materiale ceramice refractare ;
- materiale ceramice pentru pentru instalatii .

In functie de marimea granulelor constituente :

- brute –cu granule mari , max.5mm ) , sunt pentru zidarii, invelitori , gresie bruta , materiale refractare .
- semifine –granule max.1,5mm : teracote , gresie , ceramica semifinal .
- fine – granule max. 0,06mm : faianta , semiportelan ,portelan , gresie ceramica fina .

In functie de temperature la care au fost arse , materialele se clasifica in :

- produse ceramice colorate :
poroase : caramizi , tigle , tuburi de drenaj , etc.;
clincherizate : clincheri de fatade , de pavaj , tuburi de basalt ;
- produse ceramice albe :
poroase : faianta , gresie , materiale refractare ;
vitrificate : portelan....mai mult despre Materiale ceramice...[1]

Ceramica - produs industrial

Ceramica constituie o grupa importanta de marfuri care cuprinde o gama larga de produse: articole de menaj, articole decorative, obiecte ceramice sanitare, materiale de constructii de finisaj (placi ceramice), materiale de constructii (caramizi, tigle, tevi…), ceramica tehnica si altele. Marfurile de portelan si faianta romanesti se exporta in multe tari, iar marcile de portelan romanesc sunt cunoscute si in afara granitelor. Alaturi de marfurile industriei ceramice sunt apreciate si exportate marfurile ceramice artizanale realizate pe plan local,cu valoare artistica deosebita.


Portelanul este un produs ceramic fin cu structura vitrifiata de culoare alb- cenusiu sau alb- galbui si translucid. In functie de natura si proportiile materiilor prime si dupa natura fondului principal, portelanul poate fi moale sau tare.

Portelanurile moi au un continut ridicat de fondanti si se obtin la o temperature de ardere relative joasa, adica sub 1300C. Astfel glazura este mai putin dura, prezinta transluciditate, grad de alb admis mai mare. Se utilizeaza pentru articole fine de menaj si articole decorative de arta. Portelanurile tari se caracterizeaza printr-un grad de alb mai scazut, transluciditate buna, glazura dura, stabilitate termica si chimica buna. Dupa fondantul utilizat deosebim 3 tipuri de portelan: feldspatic, feldspato- calcic, magnezic.

Semiportelanul este o masa ceramica fina cu multe caracteristici intermediare intre faianta si portelan aspectul lui apropiindu-l mai mult de faianta. Se caracterizeaza prin: culoare alb- cenusiu sau gri, semivitrifiat,rezistenta mecanica mai ridicata decat faianta, se utilizeaza pentru articole de menaj folosite in industria hoteliera si in alimentatia publica la articole sanitare si tehnico- sanitare.

Faianta este o masa ceramica fina cu o structura poroasa obtinuta din materiale argiloase, cuart, calcar, felspat, dolomite. Se caracterizeaza prin: culoare alb- galbui, galbuie, porozitate mare- absorbtie mare de apa, glazura opaca, semiopaca, mata sau colorata, opacitate spre deosebire de portelan.

Produsele ceramice se obtin din materiale ceramice rezultate din arderea unor amestecuri de silicati sau oxizi....mai mult despre Materiale ceramice...[2]

Unelte personale